Jdi na obsah Jdi na menu
 


Alergeny

 

                  Označení alergenů v potravinách

Od 13. 12. 2014 nabývá účinnosti Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům . Toto nařízení přináší stravovacím provozům povinnost informovat zákazníky o alergenech obsažených v nabízených pokrmech (včetně nápojů).

ALERGENY   se rozumí potraviny uvedené v příloze II nařízení (EU) č.1169/2011.

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brán zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník (rodinný zástupce dítěte) sám sledovat. Školní jídelna zajišťuje stravování dle věkových kategorií a výživových požadavků. Nelze spojovat dietní stravování s přecitlivělostí na některý alergen.

ALERGENY , které podléhají legislativnímu označování dle směrnice č.1169/2011 EU budou vždy na jídelníčku označeny a to číslem, které je přiřazeno pro příslušný alergen. Viz. Příloha ALERGENY.

Ten, kdo netrpí ALERGENY se označením nemusí zabývat.

Rozdělení alergenu 01:

A- pšenice, B - žito, C - ječmen, D - oves, E - špalda, F - Kalmut

 

Rozdělení alergenu 08

A - mandle, B- lískové ořechy, C - vlašské ořechy, D - kešu ořechy, E- pekanové ořechy, F - para ořechy, G - pistácie, H - makadamie

seznam-alergenu.jpg